JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Pressmeddelande

Man döms för mord, mordförsök och grov misshandel

[2018-09-18] Eksjö tingsrätt

Eksjö tingsrätt dömer idag en man för mord, mordförsök och grov misshandel. Mannen döms till 18 års fängelse.

I början av april 2018 kallades ambulans och polis till en adress i Vetlanda i anledning av att en man knivskurits i halsen. Mannen avled senare på sjukhuset i Eksjö. I samband med detta framkom också att en annan man utsatts för allvarligt strypvåld strax innan knivskärningen, och även att samma man knappt en månad tidigare utsatts för våld. Den nu dömde mannen misstänktes för samtliga gärningar.

När det gäller åtalen för grov misshandel och försök tilll mord har mannen gått med på att han utövat visst våld, men har anfört olika förklaringar till detta. Tingsrätten har emellertid funnit honom skyldig till båda brotten.

När det gäller åtalet för mord, har mannen medgett att han knivskar offret men har förnekat brott då han ansåg sig ha blivit fysiskt attackerad av offret och då han inte visste att det var en kniv han hade i handen när han skulle försvara sig. Tingsrätten har dock ansett att mannens uppgifter om händelseförloppet är motbevisade och att det är styrkt att mannen hade en kniv som han tidigare använt vid strypvåldet en kort stund innan, att det inte förelåg någon nödvärnssituation samt att det var en medveten och riktad knivskärning. Mannen döms därför för mord.

Tingsrätten har bedömt att straffvärdet för alla brotten motsvarar fängelse i 18 år. Mannen ska vara kvar i häkte tills domen vinner laga kraft.

Den avlidne mannens mor, son och sambo har tillerkänts skadestånd. Vidare har mannen som utsattes för strypvåld tillerkänts skadestånd. 

Rätten var enig.

Senast ändrad: 2018-09-18

För mer information kontakta:

Målnummer:

B 588-18